Почетна ВЕСТИ ВЕСТИ 2017-2018 Наградни конкурс - Свети Сава
Наградни конкурс - Свети Сава ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 30 јануар 2018 17:16


 

Поводом Светог Саве - школске славе, ученици су учествовали у ликовном и литерарном конкурсу.

Награђени радови:


ЛИТЕРАРНИ РАДОВИ:

ВИШИ РАЗРЕДИ


1. место - Марта Младеновић - 7. разред


СВЕТИ САВА СВОМЕ РОДУ


Дивно је имати некога ко обасјава наш српски род, ко нам је показао много ствари које нисмо знали, чије име изговарамо са одушевљењем, на чија дела смо поности... Такав је Свети Сава.

Још када је био младић он није желео да наследи живот свога оца, да наследи државу,  Њега то није занимало, али духовни живот је био његово уточиште, где се осећао својим.

Толико је био упоран да крене духовним путем, да је успео у томе и замонашио се на Светој Гори.

Овим чином нам је показао да ако желимо нешто и да уз Божју помоћ све можемо постићи. Чак иако је племић, долазио је из богате породице, он нам је отворио очи  да материјалне ствари не чине срећу, већ наша вера.

Цео свој живот је провео у развоју српске цркве, обновио је и подигао много манастира, чинио је добра дела, успео је у томе да српска црква добије самосталност 1219. године.

Наш први архиепископ је и даље наш заштитник који је обезбедио вечност нашим врлинама. Захваљујући многим његовим делима као што је, на пример "Житије светог Симеона", успели смо да оплеменимо свој дух и да постанемо бољи народ.

Прошло је толико векова, а његов лик са фресака у нашим српским манастирима, зрачи истом светлошћу и истим сјајем, као да нам са фресака дарује мир и благослов.

Он је преминнуо када се враћао са свог световног пута, у Бугарској, а 1594. године његово тело је било спаљено на Врачару, где се данас налази храм подигнут у његово име.

Спаљивање тела нам говори да је био превише утицајан, да су непријатељи, у страху и у незнању спалили његово тело.

Не можемо му се никада достојно захвалити за све што је учинио, једино му можемо одати част празновањем Савиндана, 27. јануара, тада се увек одржавају приредбе у школама, где ученици припремају песме које се певају у његову част...



1. место - Василије Младеновић - 7. разред


СВЕТИ САВА СВОМЕ РОДУ


Једне топле летње вечери

звезде сијаше као бисери

око месеца се заиграше

као безазлене душе.


Одједном на том небу све звезде се спојише и

слику Ветог Саве створише,

на пространом небеском своду

Свети Сава говор своме роду:


"О мој роде од Бога народе.

Вековима што чувате моју славу,

молим вас послушајте

свог Светог Саву!"


"Славите Бога и крсну славу",

славите Светога Саву.

"Памтите веру у васкрсење,

памтите спасење".

Услишите жељу Светом Сави

светитељској глави.


"Учврстите веру чвршћу од челика,

памтите чуда велика,

славите свење и славите Бога

Христа јединога".



2. место - Магдалена Грабовац - 5. разред


СУСРЕТ СА СВЕТИМ САВОМ


Жупан Немања и његова жена Ана добили су сина, паметног дечака и дадоше му име Растко. Он је својим родитељима био дар са неба. Растко је оставио утисак на све људе који су га знали, својим скромним животом учио је људе и показивао им први пут.

Сваке године у мојој школи се обележава школска слава, Свети Сава. Из године у годину, све више сазнајем о Светом Сави. Сви Срби знају о њему по нешто али његова биографија није испричана до краја. СВети Сава је имао осећања, вољу и огромну љубав.

Када бих се данас сусрела са Светим Савом имала бих много тога да му кажем. Тај сусрет замишљам као сусрет са неком блиском особом. Рекла бих му да је данас све мање љубави и воље у људима. Нико више није срећан због онога што има и људи живе а да не знају да буду срећни и задовољни. Не цене више другарство, немају поштовања према старијима, а Свети Сава кроз приче које сам читала, учио је људе да помажу једни другима и да цене једни  друге. Свети Сава је био један од најобразованијих људи, знао је чак да помири и посвађану браћу. Ми требамо ићи Савиним стопама, радити на себи и помагати другима.

Светом Сави бих пренела своја лична осећања, рекла би му да ја свет замишљам другачије. Свет без мржње и злобе. Слободан свет, слободну земљу.


 

3. место - Исидора Јовановић - 5. разред


МОЈ СУСРЕТ СА СВЕТИМ САВОМ


У некадашњој великој држави Рашки, владао је велики жупан Стефан Немања. Био је ожењен Аном и имали су неколико деце, али, желели ду да у средњим годинама добију још једног дечака и молили се Богу за то. Желели су дечака који би наследио престо, био њихова радост, утеха, нада и ослонац у старости. Године 1174. Бог им је услишио молитве и подарио сина Растка Немањића, касније Светог Саву, који је рођен у дежевском крају, на планини Голији, у близини Новог Пазара.

Племићког порекла, принц и син владарске породице Немањић, одраста је уз велику љубав својих родитеља. Био је понос и радост родитеља и учитеља. Својим разумом и благом нарави изазивао је дивљење људи и сви су са љубављу и заносом слушали о скромном понашању и животу младог принца. Занимале су га легенде о хришћанским свецима, читао је Свето писмо и молио се. Пун верског заноса, следећи своје срце и своје идеале, Растко је једног дана напустио свој дом и отишао на Свету Гору где је могао да свој мир и живи животом за каквим је жудео. Добио је ново име, Сава и био је први српски архиепископ и Српска православна црква га  слави као свог оснивача, а школа као своју славу, јер је утемељио и српску просвету и културу. На светој Гори је са оцем обновио манастир Хиландар.

Често размишљам о томе како се живело у том периоду, а онда машта понесе и мисли воде на то како би изгледао мој сусрет са Светим Савом. Питам се да ли бих поставила питања која ми се мотају по глави, да ли бих имала храбрости за то? Шта ли би рекао када ни сазнао да нас дели више од 13 векова, да је техника превише напредовала?

Ја са ђак и молим се Светом Сави. Свети Саво, помози! Помози спрској деци да израсту у честите људе! Подај нам, Саво, мало твоје мудрости, твоје братске љубави, твоје способности да мириш завађену браћу и народе, чуваш наше српство о волиш све људе! Покажи нам пут знања, одрицања и слоге! Описмени неписмене, излечи болесне!

Много је векова, буна и стрепњи прошло од Савиног рођења и много ће их још проћи, али његов лик и дело ће живети заувек!



 

НИЖИ РАЗРЕДИ


1. место - Даница Трифуновић - 3. разред - издвојено одељење Вуча


СВЕТИ САВА СВОМЕ РОДУ


Као жедном чаша воде,

сиромаху комад хлеба.

Свети Саво, српски роде,

сад нам твоја помоћ треба.


Да нас спасиш од злог духа,

који овом земљом хода.

Спаси Србе од свих мука,

што их нађе од злотвора.


Свети Саво, јуначино,

просветитељу наш први.

Ти сакупи своје Србе,

учитељ им веран буди.


Научи их да се моле,

да постану бољи људи.

Ћирилица, свето писмо,

да их из сна лошег буди.



2. место - Марта Ракић - 2. разред


СУСРЕТ СА СВЕТИМ САВОМ


Пао је снег. Са сестром сам отишла да се санкам на оближњој ливади. Док смо уживале на снегу приметила сам једног човека који нас је са осмехом посматрао. Био је то Свети Сава. "Помаже Бог учитељу". "Бог вам помогао децо". Одговорио је Свети Сава. Моја сестра и ја смо га замолиле да нам прича о његовим ђацима и школи. Испричао нам је један догађај из његове школе. Једном његовом ученику је нестала чинија са медом. Како би открио ко је украо мед, Свети Сава је рекао да оном ко је украо мед слетеће пчела на капу. Један ученик је сво време пазио да му не слети пчела на главу. И тако су открили крадљивца. После смо га одвеле до наше школе и показале смо му наше учионице. У једној је била и његова слика. То је њега посебно одушевило. Показале смо му и неке наше игре. Посебно му се свидела игра жмурке. Играо се са нама. У једном тренутку док сам се крила иза школе, неко ме је додирнуо по рамену. "Устани Марта, време је да се спремиш за приредбу у част Светом Сави". Била је то моја мама, а ово је био један од мојих најлепших снова у ком сам срела Светог Саву.



3. место - Душица Јевтић - 4. разред


СВЕТИ САВА СВОМЕ РОДУ


Србија те воли, Косово те моли,

Ти помози свом народу старом,

Да корачају стазом правом.

Да увек воли брат брата,

Да никад не буде рата.

Да се Срби опет сложе,

То те молим благи Боже.

Моли Саво Бога за Косово наше,

Да нас лошим вестима више не плаше.

За љубав и мир моли Бога,

Да међу Србима завлада слога.






 

 



ЛИКОВНИ РАДОВИ:

ВИШИ РАЗРЕДИ




 






 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian
Банер
Банер
Банер
Банер