Почетна АРХИВА ШКОЛСКА 2020-2021 ВЕСТИ 2020-2021 Посета манастирима и споменицима на Косову и Метохији
Посета манастирима и споменицима на Косову и Метохији Штампа Ел. пошта
петак, 21 мај 2021 22:05

16. мај 2021. године.

Посета манастирима и споменицима на Косову и Метохији изведена је у недељу 16.05.2021. године.

 

Синдикат наше школе је организовао ову посету, било је двадесетак радника и по неки гост који је самостално платио пут.

 

Прво место које смо посетили био је Газиместан. Посматрали смо нашу свету земљу са врха споменика и били срећни што бар на тренутак оживљавамо успомене на Цара Лазара и храбре Србе тог времена и Косовску битку.

 

 

Наша друга дестинација била је Грачаница и посета цркви Успења Пресвете Богородице. Присуствовали смо литургији и Светом причешћу. Кустос нам је појаснио много тога што нисмо знали или смо заборавили, а чему нас уче прелепе иконе Грачанице.

 

 

Наша посета је настављена пут Призрена. Царски град жив и леп, али Срба једва двадесетак да има. Тешко и тужно. Свештеник Ђорђе нас је дочекао у цркви Богородице Љевишке и испричао нам о обнови запаљене цркве и проблемима обнове. Туга и бол. Одлазак на тврђаву Калаја био је напоран, јер је узбрдица уморила све нас. Поглед са тврђаве је сваког посетиоца одушевио. Архангеле смо посетили и са монахом Николајем попричали о истим мукама обнове цркве. Ту смо се освежили лепом клековом ракијом и хладном водом.

 

Пут нас је водио у Велику Хочу, а тамо је све било у знаку црног и белог вина и домаћин Срђан Петровић је био на висини задатка и угостио нас у породичној винарији.

 

 

У повратку кући сви смо у мислима носили косовску равницу, споменике и цркве и једну лепу успомену дружења на овом прелепом излету.
Текст: Светлана Радосављевић

Фото: Драшко Барлов

 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian