Почетна АРХИВА ШКОЛСКА 2021-2022 ВЕСТИ 2021-2022 Сарадња са часописом „Борба“
Сарадња са часописом „Борба“ Штампа Ел. пошта
четвртак, 31 март 2022 13:50

 

 


 

Наша школа се одувек трудила да иде у корак са временом, да негује праве вредности, било да је у питању наука, уметност или спорт. Радо је примала госте, али су, слободно можемо рећи, и њени представници, са радошћу и предусретљивошћу били дочекивани где год се појаве. Недавно је установа у којој радимо и учимо, остварила и документовала споразум са часописом „Борба“, чији је генерални директор Андрија Јоргић.

Наиме, на Савиндан је поменути директор посетио нашу школу, присуствовао пресецању славског колача и свим пропратним активностима које су обављене тог дана. Том приликом је награђен Светосавском повељом, признањем које школа додељује годинама уназад. Споразум који је потписан између директора основне школе „Вук Караџић“, Драгана Радовановића и директора „Борбе“, Андрије Јоргића, пре свега се односи на постојање обостраног интереса и остваривање сарадње на културном нивоу, а која ће се реализовати заједничким наступањима и активностима обеју страна код заинтересованих грађана на подручју Косова и Метохије.

Где су заправо почеци часописа „Борба“ и какоје текао њен развојни пут? Познато је да пут опстанка и развоја „Борбе“, није био увек једноставан и лак. На путу развоја, и овај часопис је наилазио на препреке. Њено прво појављивање било је давне 1922. у Загребу где је редовно излазила једном недељно, све до 13. јануара 1929. када је, услед увођења шестојануарске диктатуре, штампање забрањено. Излажење овог часописа, под истим именом је почело током Другог светског рата, у ослобођеном Ужицу, где се штампала све до новембра 1942. Након ослобођења Београда, 1944. „Борба“ је своје трајно пребивалиште пронашла у згради на Тргу Николе Пашића 7, где се и данас налази. Издавачка кућа „Борба“ није за своју једину делатност изабрала само штампање истоимених новина. Захваљујући својој ажурности и свестраности, она је покретач на десетине штампаних издања, од „Кекеца“, преко „Спорта“, „Наде“ па све до „Вечерњих новости“. Оно што се никако не сме заборавити када говоримо о „Борби“ је чињеница да је баш у овој згради „Борба“ покренула и радио станицу „Студио Б“, и да је у њој одиграна прва представа „Атељеа 212“.

 

 

Посету Андрији Јоргићу убрзо је узвратио директор наше школе. Прилика за то се пружуила 19. фебруара, и она је заиста вредна помена. Часопис „Борба“ је обележио век постојања, трајања и успешнпг рада. Овом приликом директор поменутог часописа је директору наше школе, Драгану Радовановићу уручио специјалну захвалницу за изузетну сарадњу.

 

Као установа чија је централна делатност образовање, неизмерно смо поносни на овакав Јоргићев гест. Међутим, сасвим сигурно, много нам је дража његова посета у јануару, као и у јуну прошле године, на отварању турнира у малом фудбалу.

Надамо се да ћемо и даље квалитетно сарађивати на обострано задовољство, и наставити оно што смо започели. Поред обележавања активности са културним садржајем, трудићемо се и да своје ученике, као и све житеље са простора Косова и Метохије заинтересујемо за шах, омогућивши им да своје умеће и савладаност ове вештине провере на шаховским турнирима, који ће се организовати под покровитељством Шаховског Савеза Србије.

Текст и фото:

Бранка Јовановић

 

 

 

 

 

 

 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian