Почетна АРХИВА ШКОЛСКА 2021-2022 ВЕСТИ 2021-2022 Догађај за понос и памћење
Догађај за понос и памћење Штампа Ел. пошта

 

Крајем прошле године, тачније 28. децембра, одржано је 25. хуманитарно вече поезије, песника и академика Матије Бећковића, у Звездара Театру. Као што традиција налаже, и овог пута је прикупљен новац усмерен у хуманитарне сврхе. На тај начин, ово позориште, односно његов директор Душан Ковачевић и књижевник Матија Бећковић, постају задужбинари, јер чине нешто тако велико и битно, за оне, које је то у датом тренутку најпотребније. Овај чин је доказ да упркос промењеном начину животу, где су праве вредности готово заборављене, уметност, а нарочито књижевност и даље живи, да постоје они који је читају, слушају и диве јој се, издвајају своје време, не жалећи ни новац, зарад једног посебног уживања и духовног уздизања. То сазнање нас упућује на чињеницу, да код верне публике, која се из године у годину умножава, постоји непрекидна свест о битности матерњег језика, односно речи, писане или изговорене, јер без ње не може бити ни нашег постојања.

Када говоримо о традицији Звездара Театра, поставља се питање зашто посебно издвајамо децембар прошле године. Одговор лежи у томе што је, хуманитарни прилог (скупљен новац од љубитеља поезије) на тој вечери, издвојен за нашу школу. Директор школе, Драган Радовановић и учитељица разредне наставе, Светлана Ђурђевић, били су у фебруару ове године гости Звездара Театра, где су срдачно дочекани и где им је уручен поменути прилог, за који су они изразили изузетну захвалност, а директор је укратко навео на шта ће новац бити усмерен.

 

Да им је драго што су овако нешто доживели, и што је на овај начин нашој школи указана несвакидашња част и пажња, и сами су показали једним пригодним гестом. Наиме, директор школе је Матији Бећковићу и директору Звездара Театра, Душану Ковачевићу уручио захвалницу и скулптуру митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

 

Растали су се у пријатном расположењу, уз обећање да ће се опет срести зарад неког новог договора и сарадње, на задовољство обе стране.

 

 

 

 

 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian