Требиње 2023. Штампа Ел. пошта
петак, 07 јул 2023 17:07

 

Боравак ученика наше школе у Републици Српској

 

Као и годинама уназад, и овог лета су ученици наше школе, као и ученици из свих крајева Косова и Метохије гостовали у Републици Српској. Нашој деци је припала част да буду у Требињу, код својих вршњака, у периоду од 25. јуна до 2. јула. Овим њиховим боравком је реализован пројекат „Спојимо децу Косова и Метохије и децу Републике Српске“, који има традицију дужу од деценије, тачније једанаест година. Ученици су путовали са наставником Сашом Благојевићем, а по доласку у Требиње наишли су на срдачан пријем.

Погледајте дочек наших ученика на локалној телевизији - овде.

Недељу дана, колико су провели у Републици Српској, ученици су имали организован, садржајан програм. Обишли су манастире Петропавлов, Црквина, Тврдош, Завала, Мркоњићи, упознали се са њиховим лепотама и историјом настанка. Посетили су музеј Херцеговине, Народну библиотеку у Требињу, и искрено уживали у свему што се у њима могло видети и прочитати.

Осим тога, било је времена и за рекреацију и физичке активности. Ученици су имали целодневни излет – боравак у природи, посета Парку природе Орјен, дружење у планинарском дому (вештачка стена, спортска такмичења), посета авантура парку, шетање излетиштем Убла. Такође, слободно време им је послужило за купање на базену и дружење са вршњацима.

Директор наше школе, Драган Радовановић, је за време боравка деце у Републици Српској и сам направио посету Требињу. Том приликом он се побратимио са директором истоимене основне школе, Александром Вукановићем. Ово братимљење представља још један разлог више за одржавање и неговање пријатељских односа и сарадње, која је и до сада била на завидном нивоу. Директор наше школе је истакао велику захвалност и задовољство што се непрекидно одржавају везе са нашом браћом у Републици Српској, али и наду да ће се створити услови, да и ми на Косову будемо домаћини и угостимо њихову децу. Поред њега, задовољство је исказао и председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, Милорад Арлов, што има могућност да ученицима из школа са Косова и Метохије бар на неколико дана омогући пријатан боравак, без стреса и страха, какав, нажалост немају у срединама у којима живе.

Видео материјал са братимљења школа погледајте овде.

 

Ученици наше школе су се вратили кућама пуни позитивних утисака, свесни да ће им овогодишњи боравак у Требињу бити једна драга успомена, страница која ће заузети посебно место у дневнику њиховог детињства.

Гостовање ученика на Херцег телевизији погледајте овде.

 

Текст и фото:

Бранка Јовановић

 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian
Банер
Банер
Банер
Банер