Почетна АРХИВА ШКОЛСКА 2012-2013 ВЕСТИ 2012-2013 Министар Обрадовић представио збирке задатака за завршни испит у основном образовању и васпитању
Министар Обрадовић представио збирке задатака за завршни испит у основном образовању и васпитању ПДФ Ел. пошта
субота, 29 децембар 2012 06:43


Министар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Жарко Обрадовић представио је данас на конференцији за новинаре у Влади Републике Србије збирке задатака из српског, односно матерњег језика и математике за завршни испит у основном образовању и васпитању за школску 2012/2013. годину.




"Ово је први пут да су збирке готове пре Нове године, тако да ђаци имају довољно времена да се спреме за завршни испит", рекао је министар Обрадовић.
Министар Обрадовић је навео и да су збирке за оба предмета спремљене на српском и још седам језика националних мањина - албанском, бугарском, мађарском, румунском, русинском, словачком и хрватском.
Према његовим речима, у изради задатака учествовали су представници националних савета мањинских заједница и у збиркама се налази између 306 и 350 задатака. Министар је подсетио да ће на малој матури 75 одсто задатака бити непознато, а 25 одсто делимично познато, односно биће по матрици из збирке. Он је најавио и да ће у мају следеће године, односно 6-7 недеља пре мале матуре, бити одржан пробни тест за све осмаке.
Министар Обрадовић је напоменуо да ће на пролеће бити организован и пробни комбиновани тест за ученике седмог разреда, на коме ће се наћи питања из биологије, историје, географије, физике и хемије. Обрадовић је навео да су збирке од данас у продаји , цена збирки остала иста, те да за збирку из српског или матерњег језика треба издвојити 210, а из математике 130 динара.


Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian
Банер
Банер
Банер