Почетна АРХИВА ШКОЛСКА 2013-2014 ВЕСТИ 2013-2014 Три теста на малој матури
Три теста на малој матури Штампа Ел. пошта
уторак, 26 новембар 2013 17:31

БЕОГРАД - Министарство просвете данас је разрешило вишемесечну дилему у вези са малом матуром - ђаци осмог разреда имаће на завршном испиту три теста: из српског (матерњег) језика, математике и комбиновани тест, који је у делу јавности изазивао полемику.


На сва три теста ђаци ће максимално моћи да освоје 40 поена, али ће по налогу министра Томислава Јовановића, бити другачије бодовани у односу на првобитни предлог.

Тако ће српски (матерњи) бити бодован са максималних 16 бодова, колико и математика, док ће на комбинованом тесту ученици моћи да добију максимално осам бодова.


СРПСКИ = 16 БОДОВА

МАТЕМАТИКА = 16 БОДОВА

КОМБИНОВАНИ ТЕСТ = 8 БОДОВА

УКУПНО = 40 БОДОВА

УСПЕХ ИЗ 6., 7. И 8. РАЗРЕДА = 60 БОДОВА

ЗБИР БОДОВА = 100


У предлогу програма који је усвојио Национални просветни савет решење је било 10:10:20, што је значило да се матерњи језик и математика бодују са по 10 бодова а комбиновани тест са највише 20.

Како је саопштило Министарство просвете, ученицима ће почетком 2014. године бити доступне и збирке задатака са модел задацима, којима могу да провере стечена знања и вештине, у складу са стандардима постигнућа предвиђеним Програмом завршног испита.

Током другог полугодишта осмаци ће имати пробне тестове, симулацију завршног испита у основном обарзовању и васпитању, наводи се у саопштењу.

Министар је дао налог за припрему новог Правилника о програму завршног испита у основном образовању и васпитању и Стручног упутства за спровођење завршног испита, којим ће се детаљно уредити процедуре и одговорности, планирање, припрема, организација и спровођење завршног испита у основном образовању и васпитању.

Пробни тестови неће бити оцењивани, али ће указати ученицима и наставницима на области у којима треба интензивирати учење и припрему за полагање завршног испита у основном образовању и васпитању.

Република Србија је, наводи се у саопштњу, у договору са међународном заједницом преузела обавезу 2003. године да реализује завршни испит за ученике у основном образовању и васпитању и тиме постави темељ уређеног и делотворног система екстерних испита.

Ови испити су део система за осигурање квалитета образовања и васпитања и одлика су развијених и ефикасних образовних система, наводи се у саопштењу и истиче да су, зарад осигурања квалитета формиране три институције, Национални просветни савет, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања и Завод за унапређивање образовања и васпитања.

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања припремио је Предлог програма завршног испита у основном образовању и васпитању, који је усвојио Национални просветни савет.

У саопштењу се указује на обавезу наставника да планирају и програмирају свој рад у односу на стандарде и остварене резултате ученика на завршном испиту.

Министарство је навело да ће за упис у средње школе дотадашњи школски успех бити вреднован са максималмо 60 бодова.

Увођење трећег теста са питањима из пет предмета изазвало је негодовање дела јавности, па и иницијативу да се трећи тест одложи.



Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian