Вуча ПДФ Штампа Ел. пошта

О селу

Вуча је насеље у општини Лепосавић на Косову и Метохији.

Површина катастарске општине Вуча где је атар насеља износи 906 ha. Припада месној заједници Сочаница. Село се налази 8 km јужно од Лепосавићa са обе стране доњег тока вучанске реке, леве притоке Ибра. По положају село спада у ред села разбијеног типа, јер су куће лоциране по групама- засеоцима названим по родовима.

Средња надморска висина села износи 566м. У саобраћајном погледу село нема повољан положај јер је ван важнијих саобраћајница. Међутим асфалтним путем преко моста на Ибру повезано је са Сочаницом, магистралним путем и железничком пругом Косовска Митровица – Краљево.

У селу постоји основна четвороразредна школа. У атару села Вуча на западној страни налази се термални извор бање Вуча. На основу мерења вршених у вршених у јулу месецу издашност извора креће се од 0,12 до 0,20 l/sec, а температура воде 26-36°C . Хемијски састав воде није испитиван. Преовлађује сумпор који није тешко установити по специфичном мирису.

Вода је лековита, што потврђују и посетиоци из разних крајева наше земље, народ је користи за за лечење кожних и реуматски обољења. На изворима су направљени базени од бетона. Кад би се бања уредила Вуча би била носилац развоја туризма у општини Лепосавић.

У селу 2004. године живи 446 становника у 120 домаћинстава. По броју становника и домаћинстава Вуча спада у већа села на територији општине Лепосавић.

У Вучи живе родови: Миладиновићи, Милојевићи, Вучинићи, Радовановићи, Ђурићи, Јоковићи, Милетићи, Милентијевићи, Трифуновићи, Игњатовићи, Милошевићи, Матковићи, Радовићи, Стефановићи.

На улазу у село постоји фудбалски стадион који користи ФК "СОЧАНИЦА" .

О школи

Основна школа је са радом отпочела 8. децембра 1947. године у кући Радосава Вучинића. Школу у овом месту похађала су деца из Вуче, Каменице, Сеоца и Гркаја која су до тада ишла у Ибарску Слатину. У приватној згради школа је остала све до 1952. године када се пребацује у нову школску зграду да би радила под званичним именом Браћа Радовановић - у знак сећања на погинуле борце из Сеоца. Школска зграда је, иначе, подигнута на месту званом Црквине.

Први учитељ који је у њој радио била је Танкосава Раденковић која је ту остала до децембра 1948. године.

 

 

 

ШКОЛА ДАНАС:

 

 

 

Ове школске 2010-2011. године школу похађа 19 ученика од 1. до 4. разреда 5  у припремном  разреду. Наставу изводе учитељице Загорка Миладиновић и Радунка Миловановић.

 

 

Обновљена школска зграда - МАЈ 2012. године

на врх стране


 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian
Банер
Банер
Банер
Банер