Почетна АРХИВА ШКОЛСКА 2015/2016 ВЕСТИ 2015-2016 Ликовни и литерарни конкурс - Васкрс 2016
Ликовни и литерарни конкурс - Васкрс 2016 ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 26 април 2016 17:39

Поводом предстојећих Васкршњих празника ОШ "Вук Караџић" Сочаница је расписала наградни конкурс за:

1. Најбољи литерарни рад на тему "О Васкрсу"

2. Најбољи ликовни рад "Најлепше Васкршње јаје"


Након прикупљања радова комисија је одабрала најбоље радове.


Најбољи литерарни рад на тему "О Васкрсу"

 

ПРВА НАГРАДА

О Васкрсу

Васкрс је највећи хришћански празник. Овај празник сви дочекују са радошћу и нестрпљењем. Када помислим на Васкрс, срце ми је испуњено неком неописивом радошћу.

Када осване Васкршње јутро звоне сва црквена звона, а људи се полако спремају и крећу на литургију. Један од најзначајнијих обичаја у вези Васкрса јесте фарбање јаја. јаја се боје на Велики петак. Једно јаје се оставља као чувар куће до следећег Васкрса. То јаје би требало да буде црвене боје јер црвена боја симболизује крв Исуса Христа. Васкрс је уједно и најсрећнији хришћански празник јер је то дан победе живота над смрћу. У недељу, на Васкрс, употребљавају се претходно обојена и украшена јаја. Деца, као и одрасли се такмиче у томе чије је јаје јаче. Такмиче се тако што се њима куцају, а губитник је онај чије се јаје поломи. Људи се поздрављају са „Христос воскресе“ и одговарају са „Ваистину воскресе“. Цео васкршњи дан је испуњен неком необјашњивом радошћу. Напољу је тихо. Једино се чују дечји осмеси и звук куцања јаја. Васкрс је за нас хришћане највећа потврда наше вере. По обичајима хришћани би требали да посте пре Васкрса. Седам дана пре овог великог празника је строги пост. Тада се пости на води и људи не би требали да једу ништа што је припремљено на уљу. Они који су постили све то време одлазе на литургију и тада се причешћују хлебом и вином. Причешће се обавља хлебом и вином зато што хлеб симболизује Исусово тело, а вино његову крв.

Божић, Благовести, крсна слава, Васкрс, све су то велики празници које славимо на посебне начине. Али је Васкрс најважнији, Васкрс је благи дан. Васкрс је победа живота, Васкрс је нада.

Мартина Виторовић – 6. разредДРУГА  НАГРАДА

О Васкрсу

Када пролеће измами сво цвеће, олиста гору, воду угреје – тада, када су дани окупани сунцем које прија и старима и младима долази највећи хришћански празник, а уједно и најрадоснији – Васкрс.

Неки хришћани га славе раније то су католици, а ни православни хришћани, Божанска бића, славимо касније петнаестак дана.

Васкрс се поздравља са „Христос воскресе“, „Ваистину воскресе“.

Ми, млади, обожавамо Васкрс зато што је уједно и државни празник и слави се четири дана, па смо посебно радосни што не идемо у школу.

Посебно је добар и леп празник зато што слави Христово васкрснуће. То је дан када се наш Исус вазнео у небо као наш једини Бог и зато је радостан.

За нас млађе је и мног леп зато што се на Велики петак пред Васкрс фарбају јаја у црвено што симболизује нешто ново и нашег Господа.

Васкрс увек пада у недељу и претежно је сунчан, леп, радостан, а ја са браћом и сестрама ломим кокошја јаја симболично куцкамо једно јаје у друго и чије је јаје јаче тај је победник.

Неки хришћани га славе чак и у ратним деловима света, а ми на нашем Косову ћемо се молити нашем Богу да, још дуго живимо и останемо на нашој земљи, давно окупираној и не смемо заборавити да је Косово српска земља и то морамо стално напомињати да само желимо да Васкрс славимо код наших кућа, у нашој Србији. – Христос воскресе!

Марта Младеновић, 5. разредТРЕЋА НАГРАДА

Ускрс – најлепши хришћански празник

Ускрс је највећи и најлепши хришћански празник. Славимо га као сећање на дан када је Исус Христос васкрсао.

На Ускршње јутро се оглашавају сва звона и народ иде у цркву на литургију. Ускрс увек пада у недељу и слави се све до Спасовдана. За ускрс су везани веома лепи обичаји као што су фарбање и куцање јајима. Фарбање јаја је један од најрадоснијих хришћанских обичаја. Јаја се фарбају на Велики петак, и тада се обично ништа друго не ради. На тај дан је Христос страдао на Голготи, у Јерусалиму. Јаје које је прво обојено, одваја се од других све до следећег Ускрса и зове се „чуваркућа“. То јаје се боји црвеном бојом, јер је црвена боја симбол васкрсења, а васкрсења нема без страдања и смрти. На столу стоји корпица са јајима. Прво јаје узима домаћин, а за њим и сви остали укућани. Укућани се такмиче у куцању јајима, па тако одлучују чије је јаје најјаче. У току куцања људи и деца говоре: „Христос воскресе“ и „Ваистину воскресе“. Гост који на Ускрс уђе у кућу, прво се дарује куваним јајетом, а онда осталим поклонима.

Ми деца волимо Ускрс, јер буди радост у нама.

Анастасија Марковић, 5. разред
Најбољи ликовни рад "Најлепше Васкршње јаје"


Прва награда: Драгана Минић - 8. разредДруга награда: Василије Младеновић - 5. разредТрећа награда: Ђина Миладиновић - 6. разред
НАГРАЂЕНИ РАДОВИ У НИЖИМ РАЗРЕДИМА:

 

Ускршња песма


Долази Ускрс и сви смо срећни,

Ускршње јаје, свима се даје.


Свако га шара уз помоћ мама,

шарена јаја у корпи стоје,

свако је у различите боје.


Најјаче јаје победу даје,

куцамо са свима,

и радујемо се њима.


Црвено јаје срећу нам даје,

чува се дуго у своје ормаре.
 

О Васкрсу


Васкрс је један од највећих хришћанских празника. Тада је Христос васкрсао на небо. Пре васкрса је Велики петак и тада фарбамо јаја. За мене је то посебан дан.

На Велики петак скупљам најлепше листове и цветиће за шарање јаја. Користим разне боје, конац и тако помажем мами и баки. Мени је то забавно и мама и бака се никад не љуте када нешто погрешим.

На Васкрс прво када устајемо, говоримо укућанима „Христос васкресе“. Добијам одговор „Ваистину воскресе“. Ја тада бирам најлепше јаје и куцкам се са укућанима. Најсрећнија сам када моје јаје буде најјаче. Тог дана мој брат Новак и ја носимо у цркву најлепшенашарано јаје. То јаје је углавном црвене боје. Остављамо јаје и за кућу, црвене је боје, на њему пише Христос Воскресе, и зове се чувар чуће. Васкрс је у нашој кући радостан дан. Ја волим Васкрс и тада се лепо осећам. Прошли Васкрс сам провела са ујаком, ујном, сестрама, братом и мамом у Београду. Овај Васкрс провешћу са мамом, баком и деком у Сочаници. Баш ћу да се потрудим да нашарам лепа јаја.

Надам се да ће ове године бити леп и сунчан дан, да ћу лепо провести Васкрс са својом породицом. Свим Хришћанима желим исто.

Магдалена Грабовац, 3. разредРадован Марковић, 4. разредЈована Бојовић, 4. разред
 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian