Почетна АРХИВА ШКОЛСКА 2013-2014 ВЕСТИ 2013-2014 Завичајне приче - Светлана Радосављевић
Завичајне приче - Светлана Радосављевић Штампа Ел. пошта
четвртак, 13 март 2014 17:31


Учитељица Светлана Радосављевић је ових дана објавила свој првенац, збирку кратких прича под насловом "Завичајне приче".



Књига "Завичајне приче" представља збирку кратких прича. Приче су настале у доста дугом временском периоду. Биле су део Светланиног дневника, који је послужио као подсетник ауторки.

Неке од тридесет једне приче су аутобиографске, друге су о људима из окружења или колегама. Ауторка се трудила да свака прича буде кратка, како би задовољила форму "кратке приче". Поруке прича су различите, али су животне и поучне. Посао просветног радника на селу увек има више дражи, па су ове приче настале управо  у селу Борчану.



Светлана Радосављевић, на радном месту


Велику помоћ пружили су монаси братства манастира "Усековање св. Јована" у Сочаници. Отац Јустин Јоксимовић, јеромонах, дао је велики допринос у електронској обради сваке приче и осмислио дизајн корица. 

Проф. др Голуб Јашовић написао је рецензију дела.

Топло препоручујемо да прочитате "Завичајне приче" Светлане Радосављевић и за себе пронађите "своју причу", једноставну и топлу, онако људску.

Књиге су дистрибуиране локалним библиотекама, као и у продајним објектима наше општине, тако да их можете прочитати или имати, а најлепше је поклонити књигу.


Испред школе у Горњој Сочаници

Треба нагласити да је, Светлана Радосављевић, учествујући на разним књижевним конкурсима, често добиник значајних признања. Тако су  и две приче из ове збирке награђене и то: "Немушти језик" награђена трећом наградом на Четвртом међународном књижевном конкурсу „ДРАГАН ЖИГИЋ“ за најбоља књижевна остварења у 2012. години и "Ко накваси, тај и суши" награђена првом наградом "Тома Радосављевић" у огранизацији Културног центра "Сава Дечанац" из Лепосавића за 2013. годину у домену кратких прича.


Биографија ауторке:

Светлана Радосављевић је рођена 23.01.1966. године у селу Поповце , општина Лепосавић. Основну школу завршила је у Лепосавићу, гимназију у Звечану, а вишу педагошку школу у Приштини. Радила је у селу Борчане као наставник разредне наставе, потом у Горњој Сочаници, а сада је учитељица у матичној школи у Сочаници. Свој посао воли и каже да од деце треба учити.

Са супругом Драганом има четворо деце. Бака је две унуке, Христине и Ирине, на које је посебно поносна.  Писањем се бави у слободно време и из хобија. У многим часописима је објављивала кратке приче и песме, неке од њих су и награђиване, неке објављиване у заједничким збиркама.



 


Промоција књиге у парохијском дому у Сочаници, 20.03.2014. године





Фото: Иван Вучковић - Лепосавић инф

Видео материјал РТВ "МИР" погледајте овде.




Друга промоција књиге  одржана  je 23. априла 2014. године (СРЕДА) у 19:00 часова у културном центру "Сава Дечанац" у Лепосавићу.





 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian