Црвени ПДФ Штампа Ел. пошта

О селу

 

Црвени је насеље у општини Лепосавић на Косову и Метохији.

Површина катастарске општине Црвени где је атар насеља износи 803 ha. Припада месној заједници Сочаница. По положају спада у планинска села и налази се 21 km југозападно од Лепосавића, у изворишту Црвенске реке, на левој страни Ибра. Гранично је село према општини Звечан. Куће су лоциране на пристранцима и мањим заравнима и поред Црвенске реке, груписане у мање скупине. Надморска висина насеља је 1100м. Црвени су село ван свих важнији комуникација изузимајући сеоски пут који води према селима на Рогозни.

 

У селу 2004. године живи 39 становника. Данашње становништво чине родови: Радомировић, Радовић, Васовић, Милић, Николићи, Пантовићи, Радовановић.

О школи

Школа у селу Црвени почела је са радом 1954. године. Први учитељ био је Стојан Ђорђевић са завршеном економском школом. Неколико првих година школа је радила у приватној кући Љубомира Недељковића све до 01. јануара 1960. године када је изграђена школска зграда на месту званом „Брекиње“.  
Ову школу похађали су ученици из села Црвени, Грижане, као и из села Извор које је гравитирало општини Косовска Митровица.


Због недостатка ученика школа престаје са радом септембра 1976. године, а деца из Грижана и Извора школовање настављају у школи у селу Рудине.

 

на врх стране


 

 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian
Банер
Банер
Банер
Банер